Produkt dnia
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
26,00 zł 23,00 zł
szt.
Hydrolat z lawendy 100 ml
Hydrolat z lawendy 100 ml
16,00 zł
szt.
Wosk sojowy do świec i masażu 1 kg
Wosk sojowy do świec i masażu 1 kg
39,00 zł 37,00 zł
szt.
Olej z pestek dyni nierafinowany 50 ml
Olej z pestek dyni nierafinowany 50 ml
14,50 zł
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
4,30 zł
szt.
Promocje
Wosk sojowy do świec i masażu 1 kg
Wosk sojowy do świec i masażu 1 kg
39,00 zł 37,00 zł
szt.
Wosk sojowy do świec i masażu 3 kg
Wosk sojowy do świec i masażu 3 kg
99,00 zł 96,00 zł
szt.
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
26,00 zł 23,00 zł
szt.
Dary natury zamknięte w oleju. Zrób swój macerat 1
Dary natury zamknięte w oleju. Zrób swój macerat

 

Od paru lat w okresie wiosenno - letnim przyrządzam maceraty. Macerat jest wyciągiem z kwiatów, pąków lub ziół m.in w oleju, wodzie, alkoholu, occie. Podczas procesu maceracji dochodzi do przenikania substancji czynnych rośliny do roztworu. Opiszę macerację w oleju, chodź równie często przygotowuję ją w alkoholu. Latem na parapecie mojej kuchni stoi pełny rząd nalewek.

 

Jak przyrządzić macerat olejowy?

Będziesz potrzebować:

 

  • Surowiec zielarski.

Możesz użyć wielu łatwo dostępny roślin, np.   - wybierz, z czego chciałabyś przyrządzić macerat. Do jego przygotowania można wykorzystać świeżą roślinę lub susz. Na zdjęciach przedstawiony popularny mniszek lekarski.

                            Mniszek lekarski_mydlasie.pl

  • Olej. Więcej o olejach napiszę niżej
  • Słoik. Aby nic dodatkowego nie wyrosło, warto zadbać o higienę pracy i słoik wyparzyć.

 

Samo przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy nasz surowiec zielarski zalać olejem w słoiku. Ważne aby roślina była w całości zalana, bo inaczej może dojść do procesów gnilnych. Są dwa sposoby przygotowania maceratu - na ciepło i na zimno.

 

Metoda na zimno

W okresie wiosenno-letnim preferuję ten sposób maceracji i korzystam ze słońca :). Słoik z zielem na dwa tygodnie zostawiam w miejscu dobrze nasłonecznionym. Codziennie dobrze potrząsamy (zazwyczaj za każdym razem jak jestem w kuchni, ale wystarczy 2-3 potrząśnięcia dziennie) słoikiem, aby nie dopuścić do rozwoju bakterii. Po tym okresie należy przecedzić mieszankę i olej przelać do ciemnego szklanego naczynia.

 

Metoda na ciepło

Korzystam zimą, kiedy dzień jest krótszy i słońca jest jak na lekarstwo. Metoda na ciepło jest również dla tych, którzy się spieszą i nie chcą/nie mogą czekać dwóch tygodni. Słoik wstawiamy do kąpieli wodnej na 2-3 godzinki (najlepiej do tego wykorzystać garnek). Słoik powinien być zanurzony w ¾ w wodzie. Trzeba pilnować temperatury wody - powinna być gorąca, ale nie można dopuścić do gotowania wody w garnku. Aby uzyskać lepszy rezultat można ten proces powtarzać przez kolejne 2-3 dni, jednak nie jest to konieczne. Na koniec, podobnie jak w metodzie na zimno trzeba mieszankę przecedzić i przelać.

 

Jaki olej wybrać?

Do maceracji nie warto wykorzystywać drogich nierafinowanych olej, bo w maceracji chodzi o substancje czynne zawarte w roślinie, a nie o sam olej. Lepiej skorzystać z olej rafinowanych, ponieważ są stabilne i nie są zbyt czułe na wysoką temperaturę, dzięki czemu dłużej możemy się cieszyć naszym maceratem. Wyjątkiem jest olej kokosowy, który nie jełczeje. Moimi ulubionymi jest olej słonecznikowy, ze słodkich migdałów, rzepakowy.

 

Do czego wykorzystać macerat?

To pytanie warto sobie zadać zanim zaczniemy przygotowywać macerat, bo później może się okazać on zbędny. Maceraty na oleju idealnie sprawdzą się jako dodatek do własnoręcznie przygotowanych kremów, maseł czy maseczek. 

Komentarze do wpisu (1)

11 kwietnia 2019

Nie wiedziałam, że tak łatwo przygotować macerat. Będę musiała z córą pobawić się w alchemików :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl