Produkt dnia
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
26,00 zł
szt.
Olej kokosowy rafinowany 500 ml
Olej kokosowy rafinowany 500 ml
9,50 zł
Hydrolat z lawendy 100 ml
Hydrolat z lawendy 100 ml
16,00 zł
szt.
Wosk sojowy do świec i masażu 1 kg
Wosk sojowy do świec i masażu 1 kg
39,00 zł
szt.
Olej z pestek dyni nierafinowany 50 ml
Olej z pestek dyni nierafinowany 50 ml
14,50 zł
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
6,30 zł
Promocje
Olej rycynowy 50 ml
Olej rycynowy 50 ml
6,60 zł 5,30 zł
Olej z dziurawca (macerat)
Olej z dziurawca (macerat)
8,80 zł 6,30 zł
szt.
Olej rycynowy 100 ml
Olej rycynowy 100 ml
10,00 zł 8,80 zł
Wszystko o hydrolacie z oczaru wirginijskiego 0
Wszystko o hydrolacie z oczaru wirginijskiego

Ostatnio dużym zainteresowaniem cieszy się hydrolat oczarowy, dlatego chcemy przybliżyć wam ten produkt. O hydrolatach już pisaliśmy, więc jeśli chcesz dowiedzieć się o nich więcej, zapraszamy tutaj.

 

Oczar wirginijski

Oczar wirginijski  pochodzi z terenów Ameryki Północnej (wschodnie stany USA, Kanada). Jest to krzew lub niewysokie drzewo do 5 metrów, które jesienią pięknie kwitnie żółtymi długimi kwiatami. Cechą charakterystyczną oczaru jest łuszcząca się kora. W Polsce uprawiany jest w ogrodach i parkach w celach dekoracyjnych. Rdzenni mieszkańcy Ameryki od dawna wykorzystywali lecznicze właściwości oczaru, a konkretnie jego liście. Napary do picia pomagają przy dolegliwościach układu oddechowego, jednak częstsze jest zastosowanie zewnętrzne przy zwalczaniu różnorakich stanów zapalnych skóry. W kosmetologii wykorzystywany jest do produkcji preparatów o właściwościach ściągających i ograniczających produkcję sebum oraz preparatach, które mają za zadanie nawilżanie.

Oczar wirginijski

 

Właściwości hydrolatu z oczaru

Podobnie jak roślina, hydrolat ma właściwości antyzapalne, antybakteryjne oraz najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne ze wszystkich hydrolatów. Ponad to hydrolat redukuje wydzielanie sebum. Idealnie odświeża i oczyszcza twarz, której pozwoli nadać promienny wygląd. Można go zastosować do kompresu na zmęczone oczy, gdyż łagodzi zaczerwienienia i podrażnienia.

 

Do jakiej skóry?

Po hydrolat oczarowy powinny sięgnąć osoby ze skórą naczynkową, bo wzmacnia naczynka. Poza tym sprawdzi się przy skórze trądzikowej, tłustej lub wrażliwej.

 

Zastosowanie i użycie

Hydrolatu oczarowego, podobnie jak innych hydrolatów, można używać zamiast toniku. Często jest używany przy produkcji własnoręcznie robionych kremów, szamponów do włosów czy balsamów do ciała.

Hydrolat oczarowy jest intensywnym produktem, który może podrażniać skórę, dlatego przy skórach wrażliwszych warto go rozcieńczać z wodą. Posiada charakterystyczny, ziołowy zapach.

Jeśli zainteresowałeś się hydrolatem i chcesz go wypróbować, zapraszamy do naszego sklepu.

 

zdjęcia:

1. Mydlasie.pl

2. CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1363300

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl