Opcje przeglądania

Właściwości maseł kosmetycznych

Masła roślinne to tłuszcze, które otrzymuje się z owoców i nasion roślin. W temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję. W składzie posiadają nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i zależnie od rodzaju, wiele innych substancji aktywnych.

Duża część maseł ma temperaturę topnienia zbliżoną do temperatury ludzkiego ciała, dzięki czemu po rozgrzaniu w dłoniach i nałożeniu na skórę bardzo szybko się upłynniają i w łatwy sposób się je aplikuję. Niekiedy masła posiadają charakterystyczny zapach, jak np. masło kawowe, które ma intensywny zapach świeżo zmielonej kawy.

Masła ze względu na sposób produkcji można podzielić na nierafinowane i rafinowane. Rafinowane przeszły proces rafinacji (oczyszczania), dzięki czemu mają dłuższą trwałość oraz zostały pozbawione koloru i zapachu. Idealnie sprawdzą się dla osób, które szukają produktów bezzapachowych oraz ze skłonnościami do alergii.

Jak stosować masła kosmetyczne?

Można je stosować bezpośrednio na skórę, mieszać z olejami lub używać jako składnik kremów i balsamów. Masła można śmiało stosować samodzielnie na całe ciało lub na partię wymagającą nawilżenia, ponieważ doskonale odżywiają skórą przesuszoną i dojrzałą. Częściej łączy się je jednak z innymi produktami tworząc odżywcze musy czy kremy do ciała. Każde masło posiada inne właściwości, które działają bardzo dobrze na nasze organizmy.

Masła bardzo chętnie są używane zimą lub w trudnych warunkach atmosferycznych (słońce, wiatr, mróz), kiedy wykorzystuję się ich właściwości ochronne.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl