Opcje przeglądania

Dobroczynne właściwości olejów nierafinowanych

Oleje nierafinowane wyróżniają się tym, że proces tłoczenia odbywa się bez zastosowania wysokiej temperatury. Pozyskuje się je z nasion i pestek owoców, dlatego oleje nierafinowane wyróżniają się bogactwem witamin i składników mineralnych. Można je spotkać na półkach ze zdrową żywnością, ze względu na właściwości, które mogą być wykorzystywane w profilaktyce wielu dolegliwości.

Do powstania olejów nierafinowanych, konieczny jest kilkuetapowy proces produkcji. Pierwszym z nich jest wybór surowca, na który składają się tylko specjalnie wyselekcjonowane i wysokiej jakości pestki oraz ziarna. Następnie następuje pierwszy etap obróbki polegający na tłoczeniu mechanicznym z zachowaniem optymalnych warunków, które zapewniają olejom zachowanie dobroczynnych właściwości. Po wytłoczeniu oleje nierafinowane podlegają sedymentacji, co jest końcowym etapem, zanim olej trafi do butelki.

Tłoczone na zimno oleje nierafinowane to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów oraz mikroelementów, dlatego kwalifikują się do kategorii żywności prozdrowotnej. Wykazują się właściwościami, które mają znaczenie w leczeniu i zapobieganiu niektórych chorób i dolegliwości, takich jak:

  • otyłość,
  • nadciśnienie,
  • problemy układu krwionośnego,
  • atopowe zapalenie skóry.

Oleje nierafinowane posiadają dużą dawkę skoncentrowanych związków naturalnych, dlatego mogą niekorzystnie wpłynąć na osoby zmagającymi się z alergiami. Ich większe spożycie może przyczynić się do powstania reakcji alergicznych, dlatego w przypadku wrażliwości na któryś składnik należy zachować ostrożność.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl