Opcje przeglądania

Oleje rafinowane - właściwości i zastosowanie

Oleje rafinowane to takie, które przed trafieniem na półki sklepowe zostały poddane skomplikowanym procesom obróbki. Uzyskuje się je podczas kilku etapów produkcji, podczas której olej zostaje dokładnie oczyszczony, tracąc jednak przy tym niektóre swoje właściwości. Dzięki obróbce termicznej zyskuje jednak na trwałości, dlatego może być dłużej przechowywany.

Oleje rafinowane uzyskuje się przy użyciu specjalnych preparatów i wysokiej temperatury. Pierwszym etapem jest wydobycie oleju z nasion, które polega na wstępnym tłoczeniu w prasie, a następnie poddaniu ich dalszym procesom ekstrakcji. Oleje rafinowane powstają poprzez oczyszczenie ich w wyniku odśluzowania, odkwaszenia, bielenia i odwadniania. Po przejściu wszystkich etapów powstają oleje rafinowane gotowe do spożycia.

Oleje rafinowane, ze względu na poddanie ich skomplikowanej obróbce zyskują trwałe właściwości. Wyróżniają się:

  • długim terminem przydatności,
  • brakiem konieczności przechowywania w lodówce,
  • naturalnym smakiem,
  • brakiem przeciwwskazań zdrowotnych,
  • uniwersalnością.

Oleje rafinowane nie zmieniają smaku potraw, jednak ułatwiają przyswajanie witamin i składników mineralnych z warzyw. Co więcej, dzięki oczyszczeniu ich z niektórych związków, mogą być stosowane przez osoby zmagające się z alergią i nadwrażliwością pokarmową. W zależności od tego, z czego powstały oleje rafinowane, mogą znaleźć zastosowanie również w kosmetyce jako nośnik składników odżywczych lub w naturalnych mieszankach do cery czy włosów. Oleje rafinowane mogą być wytworzone z nasion i pestek owoców, a także niektórych kwiatów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl