Promocje
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
26,00 zł 24,00 zł
szt.
Kwas mlekowy 80%
Kwas mlekowy 80%
11,30 zł 9,95 zł
szt.
Olej rycynowy 50 ml
Olej rycynowy 50 ml
6,60 zł 5,30 zł
Olej rycynowy 100 ml
Olej rycynowy 100 ml
10,00 zł 8,80 zł
Olej jojoba nierafinowany 100 ml
Olej jojoba nierafinowany 100 ml
27,00 zł 21,00 zł
Bestsellery
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
6,30 zł
szt.
Olej jojoba nierafinowany 100 ml
Olej jojoba nierafinowany 100 ml
27,00 zł 21,00 zł
Olej żywokostowy (macerat)
Olej żywokostowy (macerat)
15,90 zł
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
26,00 zł 24,00 zł
szt.
Olejek eteryczny pomarańczowy
Olejek eteryczny pomarańczowy
4,40 zł
szt.
Wosk pszczeli żółty 50 g
Wosk pszczeli żółty 50 g
8,50 zł
Olejek eteryczny lawendowy
Olejek eteryczny lawendowy
7,10 zł
szt.

Gliceryna farmaceutyczna 99.5%

Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 6,30 zł 6.30
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Gliceryna jest od dawna znanym i stosowanym składnikiem kosmetyków - wszelkich kremów oraz balsamów. Bardzo często znajdziecie ją w składzie pod nazwą “Glycerin”. Również Ty możesz ją wykorzystać w domowym przygotowywaniu własnych, domowych kosmetyków, które będą Ci służyć. Wszystko o czym powinnaś wiedzieć, decydując się na użycie gliceryny znajdziesz poniżej.

Pochodzenie Gliceryny

Gliceryna jest bezbarwna i bezwonna. Jest to gęsta oraz tłusta ciecz o konsystencji syropu, która posiada słodki posmak. Sama gliceryna jest naturalnie występującym związkiem alkoholowym występującym we wszystkich organizmach żywych - od roślin, przez zwierzęta i ludzi, gdzie występuje głównie w skórze i krwi. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, czyli najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol). Naturalnie gliceryna powstaje podczas procesu zmydlenia tłuszczu roślinnego, zwłaszcza kokosowego i palmowego. Mimo wszystko istnieją także syntentyczne sposoby otrzymywania gliceryny, którą otrzymuje się z propylenu.

Sama gliceryna jest prekursorem syntezy trójglicerydów i fosfolipidów w wątrobie i tkankach tłuszczowych. Gdy organizm wykorzystuje zmagazynowany tłuszcz jako źródło energii, glicerol i kwasy tłuszczowe są uwalniane do krwioobiegu.

Bardzo dobrze rozpuszcza się ona w wodzie oraz w alkoholu, za to nie rozpuszcza się w tłuszczach. Z drugiej strony wiele rzeczy łatwo rozpuszcza się w glicerynie, łatwiej niż w wodzie lub alkoholu.

Kosmetyczne zastosowanie Gliceryny

Gliceryna jest jednym z najczęściej stosowanych składników kosmetyków, głównie dlatego, że posiada silnie właściwości higroskopijne, czyli pochłaniające wodę. Dzięki temu doskonale nawilża skórę. Jej działanie jest długotrwałe. W głębszych partii warstwy rogowej naskórka regulując wilgotność przez około dobę. Kosmetykom nadaje trwałości, lepkości i pozwala uzyskać gładkość emulsji. Umożliwia dobre rozprowadzanie się produktu na skórze. Wykorzystywana jest do wygładzenia i  poprawienia elastyczności naskórka. 

Popularnie stosowana w produktach nawilżających do ciała i twarzy. Chętnie jest dodawana również do produktów do pielęgnacji rąk i stóp, ponieważ pozwala zmiękczyć zrogowaciałą skórę i złagodzić podrażnienia. Wykorzystywana również jest przy wzmacnianu wypadających i słabych włosów. Ma najsilniejsze właściwości nawilżające przy stężeniu 5 do 15% w produkcie. Przy stężeniu ponad 20% może wysuszać skórę, bo ogranicza pobieranie wody z otoczenia.

Gliceryna jest jednym ze składników płynów do dezynfekcji, w którym łagodzi działanie wysuszające alkoholu. Aby samodzielnie przygotować taki preparat potrzebujesz wody, spirytusu 96% i gliceryny. Taki płyn ma najsilniejsze właściwości dezynfekujące, jeśli alkohol jest w stężeniu od 60 do 75%.

Zimą może być także stosowana w kremach ochronnych przed mrozem i ostrym wiatrem. Idealnie nadaję się do pielęgnacji włosów, którym nadaje zdrowego blasku oraz wygładza zniszczone końcówki.

Samej gliceryny nie powinno się jej stosować na skórę w postaci czystej, ponieważ może wystąpić efekt odwrotny i doprowadzi do utraty wody ze skóry. Dobrze jest ją używać z innymi składnikami, np. olejami. Oprócz tego część osób, może mieć po prostu alergię na gliceryny, które powodują najczęściej czerwoną, drobną wysypkę. 

Spożywcze zastosowanie gliceryny

Gliceryna jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym - w żywności i napojach gliceryna służy jako środek utrzymujący wilgoć, rozpuszczalnik i środek słodzący i może pomóc w konserwacji. Na przykład większość suszonych owoców ma dodaną glicerynę podczas przetwarzania, aby przyciągnąć wilgoć, aby z czasem nie stały się kruche. Wysoka zawartość gliceryny sprawia, że idealnie nadaje się jako słodzik do cukierków i ciastek, a jego zdolność do utrzymywania gładkiej konsystencji jest powodem, dla którego dodaje się go do lodów i stosuje jako bazę pasty do zębów. 

 

Opakowanie: ciemna szklana butelka.

Przechowywanie: chronić przed światłem i wilgocią.

Pojemność: 126 g

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

26 marca 2020

Jestem zadowolona z zakupów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl