Gliceryna farmaceutyczna 99.5%






Opis
Gliceryna jest od dawna znanym i stosowanym składnikiem kosmetyków - wszelkich kremów oraz balsamów. Bardzo często znajdziecie ją w składzie pod nazwą “Glycerin”. Również Ty możesz ją wykorzystać w domowym przygotowywaniu własnych, domowych kosmetyków, które będą Ci służyć. Wszystko o czym powinnaś wiedzieć, decydując się na użycie gliceryny znajdziesz poniżej.
Pochodzenie Gliceryny
Gliceryna jest bezbarwna i bezwonna. Jest to gęsta oraz tłusta ciecz o konsystencji syropu, która posiada słodki posmak. Sama gliceryna jest naturalnie występującym związkiem alkoholowym występującym we wszystkich organizmach żywych - od roślin, przez zwierzęta i ludzi, gdzie występuje głównie w skórze i krwi. Jest to organiczny związek chemiczny z grupy cukroli, czyli najprostszy trwały alkohol trójwodorotlenowy (triol). Naturalnie gliceryna powstaje podczas procesu zmydlenia tłuszczu roślinnego, zwłaszcza kokosowego i palmowego. Mimo wszystko istnieją także syntentyczne sposoby otrzymywania gliceryny, którą otrzymuje się z propylenu.
Sama gliceryna jest prekursorem syntezy trójglicerydów i fosfolipidów w wątrobie i tkankach tłuszczowych. Gdy organizm wykorzystuje zmagazynowany tłuszcz jako źródło energii, glicerol i kwasy tłuszczowe są uwalniane do krwioobiegu.
Bardzo dobrze rozpuszcza się ona w wodzie oraz w alkoholu, za to nie rozpuszcza się w tłuszczach. Z drugiej strony wiele rzeczy łatwo rozpuszcza się w glicerynie, łatwiej niż w wodzie lub alkoholu.
Kosmetyczne zastosowanie Gliceryny
Gliceryna jest jednym z najczęściej stosowanych składników kosmetyków, głównie dlatego, że posiada silnie właściwości higroskopijne, czyli pochłaniające wodę. Dzięki temu doskonale nawilża skórę. Jej działanie jest długotrwałe. W głębszych partii warstwy rogowej naskórka regulując wilgotność przez około dobę. Kosmetykom nadaje trwałości, lepkości i pozwala uzyskać gładkość emulsji. Umożliwia dobre rozprowadzanie się produktu na skórze. Wykorzystywana jest do wygładzenia i poprawienia elastyczności naskórka.
Popularnie stosowana w produktach nawilżających do ciała i twarzy. Chętnie jest dodawana również do produktów do pielęgnacji rąk i stóp, ponieważ pozwala zmiękczyć zrogowaciałą skórę i złagodzić podrażnienia. Wykorzystywana również jest przy wzmacnianu wypadających i słabych włosów. Ma najsilniejsze właściwości nawilżające przy stężeniu 5 do 15% w produkcie. Przy stężeniu ponad 20% może wysuszać skórę, bo ogranicza pobieranie wody z otoczenia.
Gliceryna jest jednym ze składników płynów do dezynfekcji, w którym łagodzi działanie wysuszające alkoholu. Aby samodzielnie przygotować taki preparat potrzebujesz wody, spirytusu 96% i gliceryny. Taki płyn ma najsilniejsze właściwości dezynfekujące, jeśli alkohol jest w stężeniu od 60 do 75%.
Zimą może być także stosowana w kremach ochronnych przed mrozem i ostrym wiatrem. Idealnie nadaję się do pielęgnacji włosów, którym nadaje zdrowego blasku oraz wygładza zniszczone końcówki.
Samej gliceryny nie powinno się jej stosować na skórę w postaci czystej, ponieważ może wystąpić efekt odwrotny i doprowadzi do utraty wody ze skóry. Dobrze jest ją używać z innymi składnikami, np. olejami. Oprócz tego część osób, może mieć po prostu alergię na gliceryny, które powodują najczęściej czerwoną, drobną wysypkę.
Spożywcze zastosowanie gliceryny
Gliceryna jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym - w żywności i napojach gliceryna służy jako środek utrzymujący wilgoć, rozpuszczalnik i środek słodzący i może pomóc w konserwacji. Na przykład większość suszonych owoców ma dodaną glicerynę podczas przetwarzania, aby przyciągnąć wilgoć, aby z czasem nie stały się kruche. Wysoka zawartość gliceryny sprawia, że idealnie nadaje się jako słodzik do cukierków i ciastek, a jego zdolność do utrzymywania gładkiej konsystencji jest powodem, dla którego dodaje się go do lodów i stosuje jako bazę pasty do zębów.
Opakowanie: ciemna szklana butelka.
Przechowywanie: chronić przed światłem i wilgocią.
Pojemność: 126 g
Iza
Jestem zadowolona z zakupów.