Promocje
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
26,00 zł 24,00 zł
szt.
Olej rycynowy 100 ml
Olej rycynowy 100 ml
10,00 zł 8,80 zł
Kwas mlekowy 80%
Kwas mlekowy 80%
11,30 zł 9,95 zł
szt.
Olej jojoba nierafinowany 100 ml
Olej jojoba nierafinowany 100 ml
27,00 zł 21,00 zł
szt.
Olej rycynowy 50 ml
Olej rycynowy 50 ml
6,60 zł 5,30 zł
Bestsellery
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
6,30 zł
szt.
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
Kwas hialuronowy 3% - 30 ml
26,00 zł 24,00 zł
szt.
Olej żywokostowy (macerat)
Olej żywokostowy (macerat)
15,90 zł
Olej ze słodkich migdałów 100 ml
Olej ze słodkich migdałów 100 ml
9,50 zł
szt.
Olejek eteryczny pomarańczowy
Olejek eteryczny pomarańczowy
4,40 zł
szt.
Wosk pszczeli żółty 50 g
Wosk pszczeli żółty 50 g
8,50 zł
Masło shea nierafinowane 500g
Masło shea nierafinowane 500g
28,00 zł
szt.

Olejek eukaliptusowy esencja

Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 17,00 zł 17.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Pochodzenie olejku eukaliptusowego

Olejek eukaliptusowy otrzymuje się głównie z odmiany Eukaliptus globulus, jednak istnieje ponad 500 gatunków eukaliptusa. Jest do wiecznie zielone drzewo, które może dorastać do ponad 55 metrów. Ten eukaliptus bardzo szybko rośnie, u młodych roślin nawet do 2,5 metra rocznie. Można go spotkać na obszarach podzwrotnikowych oraz ciepłej strefy umiarkowanej. Sam Eukaliptus Globulus jest godłem państwowym Tasmanii. W tradycji ludowej jest wykorzystywany w lecznictwie i w gospodarstwie domowym np. Aborygeni pili herbatę eukaliptusową jako lek na gorączkę. Aktualnie oprócz wytwarzania olejków eterycznych eukaliptus wykorzystuję się w przemyśle papierniczym, drzewnym oraz jako paliwo.

Skład olejku eukaliptusowego

Olejek zawiera eukaliptol, czyli 1,8-cyneol. Jest to związek chemiczny z grupy terpenów o miętowym świeżym zapachu. Jest on nierozpuszczalny w wodzie, ale miesza się z etanolem. Eukaliptol oprócz olejku eukaliptusowego występuję również w olejku z rozmarynu i piołunu.

Zastosowanie olejku eukaliptusowego

Olejek eukaliptusowy ma wiele właściwości leczniczych, jednak nie wszystkie zostały jeszcze potwierdzone naukowo.

Przede wszystkim posiada on działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Stosuje się go w terapii infekcji górnych dróg oddechowych, katarze, kaszlu, zapaleniu zatok oraz przy bólach reumatycznych. Tradycyjnie olejek eukaliptusowy stosuje się na kaszel, ponieważ działa wykrztuśnie oraz oczyszczająco na organizm z mikroorganizmów i toksyn. Dodatkowo używa się olejku, aby uśmierzyć bóle ucha i zatok. Eukaliptus występuje w wielu preparatach łagodzących objawy przeziębienia. Popularnie olejek wykorzystywany jest do inhalacji parowej. Aby przygotować taką inhalację należy wlać 1-2 krople olejku do niedużego pojemnika z gorącą wodą. Następnie położyć ręcznik na głowę i stanąć z głową w odległości co najmniej szerokości ramienia od pojemnika z wodą. Podczas zabiegu powinno się oddychać głęboko, aby para mogła dostać się do nosa. 

Olejek eukaliptusowy w kosmetykach

Z powodu przyjemnego i orzeźwiającego aromatu olejek eukaliptusowy jest stosowany w aromatach, perfumach i kosmetykach. 

Olejek wykorzystywany jest także w preparatach przeciwłupieżowych. Można dodać ok. 2 krople olejku eukaliptusowego do oleju bazowego np. ze słodkich migdałów czy kokosowego i nałożyć mieszankę na skórę głowy a następnie wszystko dokładnie spłukać.

Relaksujące właściwości olejku eukaliptusowego

Olejek dobrze sprawdzi się podczas aromaterapeutycznej kąpieli, bo wytwarzana para eukaliptusowa unosząc się do góry znad wanny ma dobroczynne działanie przy katarze i przeziębieniu. Dodatkowo olejek ma właściwości orzeźwiające, które mogą poprawić koncentrację i zniwelować bóle głowy spowodowane codziennym stresem lub zmęczeniem.

Aby przygotować kąpiel wystarczy dodać parę kropel do ciepłej wody. Jeśli nie masz wanny albo czasu na kąpiel, a chciałbyś wykorzystać świeży i ożywiający zmysły aromat eukaliptusa, można przygotować relaksujący prysznic. Wystarczy napełnić butelkę z atomizerem zimną wodą i dodać parę kropli olejku. Następnie spryskać ściany prysznica i włączyć na chwilę gorącą wodę, aby wytworzyć parę. Trzeba tylko pamiętać, aby odpowiednio wyregulować temperaturę przed wejściem pod prysznic.

Sposobów na wykorzystanie relaksujących właściwości olejku jest jeszcze wiele np. masaże, kominki zapachowe itd. Warte uwagi jest wykorzystanie oleju w świecach zapachowych. Taką świeczkę bez problemu można kupić, albo przygotować samemu z wosku sojowego.

Pomoc w sprzątaniu

Za pomocą olejku można odświeżyć i zdezynfekować dom. Wystarczy dodać około  20 kropli olejku eukaliptusowego do butelki z atomizerem wypełnionej wodą i użyć go do czyszczenia powierzchni domu. W łazienkach można użyć do odkażania i usuwania przykrych zapachów - można np. dodać parę kropli do muszli toaletowej. 

Parę kropli dodanych do prania odkazi ubrania i nadaje im przyjemny zapach.

Antyseptyczne właściwości oleju są wykorzystywane przez producentów środkach dezynfekujących i środków czystości.

Łagodzi ukąszenia owadów

Aby zniwelować ból po ukąszeniu nanosi się 2-3 krople olejku na bawełnianą ściereczkę i okłada się podrażnione ukąszeniem miejsca.

Dodatkowo zapach olejku eukaliptusowego odstrasza komary, karaluchy i gryzonie.



Podobnie jak inne olejki eteryczne powinien być rozcieńczony w oleju bazowym przed użyciem. Olejek eukaliptusowy nie jest przeznaczony do użytku wewnętrznego, nie powinien być spożywany i nie powinien być stosowany bezpośrednio u dzieci.

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (1)

3 maja 2020

Bardzo dobry olejek, idealnie sprawdził mi się w świecy, którą sama zrobiłam :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl