Promocje
Olej rycynowy 100 ml
Olej rycynowy 100 ml
10,00 zł 8,80 zł
Olej rycynowy 50 ml
Olej rycynowy 50 ml
6,60 zł 5,30 zł
Baza mydlana SLS FREE
Baza mydlana SLS FREE
23,00 zł 13,50 zł
szt.
Olej z dziurawca (macerat)
Olej z dziurawca (macerat)
8,80 zł 6,30 zł
szt.
Bestsellery
Masło shea nierafinowane 500g
Masło shea nierafinowane 500g
28,00 zł
szt.
Wosk sojowy do świec i masażu 1 kg
Wosk sojowy do świec i masażu 1 kg
39,00 zł
szt.
Olejek eteryczny may chang
Olejek eteryczny may chang
8,30 zł
szt.
Glinka Biała Francuska (kaolin) 200 g
Glinka Biała Francuska (kaolin) 200 g
11,50 zł
szt.
Olejek z drzewa herbacianego
Olejek z drzewa herbacianego
15,20 zł
szt.
Olejek sosnowy
Olejek sosnowy
16,30 zł
szt.
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
Gliceryna farmaceutyczna 99.5%
6,30 zł
szt.

Wosk sojowy do świec i masażu 5 kg

Wysyłka w: 48 godzin
Cena: 150,00 zł 150.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Już jakiś czas temu skończyły się czasy, kiedy możemy polegać na świeczkach jako źródle światła. Mimo wszystko nadal są one popularnym dodatkiem do domu - mogą przydać się zarówno podczas wspólnego spędzania czasu z bliskimi, jak i również podczas “czasu dla siebie” podczas kąpieli. A dzięki temu, że świeczka nie jest parafinowa, nie musimy obawiać się szkodliwych oparów. Nie musisz więc rezygnować z przyjemności korzystania z miłego dla oka światła żarówki, wystarczy, że zwrócisz uwagę na to, z czego przygotowana jest Twoja świeczka.

Odkrycie wosku sojowego

Michael Richards, który zajmował się wyrobek świeczek, odkrył wosk sojowy w 1991, a więc jest to stosunkowo młody produkt, ponieważ ma niecałe 30 lat. Michael szukał tańszej alternatywy dla wosku pszczelego. Podczas eksperymentów z różnym typem produktów, udało mu się znaleźć tańszy sposób na produkcję wosku, używając do tego właśnie soi. Jego odkrycie dało początek nowemu rodzajowi świeczek, który od razu przypadły do gustu wielu osobom, z racji tego, że paliły się czyściej i dłużej od tradycyjnych świec parafinowych.

Z czego powstaje wosk sojowy?

Wosk sojowy powstaje z nasion soi, co czyni go nie tylko bezpieczną i naturalną alternatywą dla parafiny, z której powstaje większość świeczek, ale także dzięki temu jest on biodegradowany. Sam proces przygotowania wosku sojowego wygląda w ten sposób, że po zbiorach ziarna są oczyszczane. Następnie należy je otworzyć i wyłuskać, a w kolejnym kroku są one rolowe w płatki, z których z kolei należy odsączyć olej.

Do czego się przyda wosk sojowy

Z oferowanym przez nas woskiem sojowym do świec możesz przygotować świeczki, które będą ozdobą Twojego domu lub miłym spersonalizowanym prezentem. Do ich przygotowania możesz wykorzystać słoik, flakon lub każde inne naczynie. Tylko od Ciebie zależy, jak taka świeczka będzie pachnieć. Idealnie sprawdzi się ona w aromaterapii, czyli do wykorzystywania dobroczynnych właściwości olejków eterycznych. Parę kropli olejku z lawendy lub bergamotki dodany do świeczki lub tarty pozwoli uzyskać efekt relaksujący. Olejek rozmarynowy, cedrowy czy tymiankowy idealnie odstrasza komary, więc taki produkt idealnie sprawdzi się podczas ciepłych wiosennych i letnich dni.

Po męczącym dniu można również z wosku sojowego można przygotować relaksujący masaż. Wystarczy zapalić świeczkę i kiedy rozpuści się wosk należy zdmuchnąć płomień, a powstały balsam wmasować bezpośrednio na ciało. W domowym zaciszu będzie można poczujesz się jak w spa.

Właściwości wosku sojowego

Posiadamy w ofercie naturalny w 100% wosk roślinny C3 wyprodukowany w USA. Wosk sojowy z niewielką ilością dodatków w postaci olejów roślinnych jest ekologiczny i biodegradowalny. Produkt ten nie zawiera toksyn ani nie wydziela rakotwórczych substancji, a dzięki temu, że nie posiada substancji pochodzenia zwierzęcego, jest to również idealny pomysł na prezent dla wegan i wegetarian. Wosk sojowy jest naturalnie biodegradowalny i można go usunąć przy pomocy mydła i wody :)

Charakteryzuje się bardzo czystym płomieniem. Istotne jest to zwłaszcza w pomieszczeniach wewnętrznych. Ponadto dzięki temu zapach szybciej się uwalnia. Niewątpliwą zaletą estetyczną jest duża przyczepnością do szkła i bardzo gładką powierzchnią po zakrzepnięciu. Wosk C3 jest idealny do świec zapachowych, ponieważ doskonale oddaje zapachy już przy zawartości 6% kompozycji.

Wosk należy podgrzewać do temperatury 71 do 90°C do całkowitego rozpuszczenia. Nie przegrzewać powyżej 93°C, ponieważ może to spowodować odbarwienie wosku. Optymalna temperatura zalewania wynosi 49-74 °C w zależności od temperatury otoczenia. Czym wyższa temperatura otoczenia, tym niższa powinna być temperatura wosku. Świece należy odstawić minimum na 12 godzin przed pierwszym odpaleniem, aby wosk w pełni się skrystalizował. Należy unikać gwałtownych zmian temperatury podczas chłodzenia świec, co zmniejszy prawdopodobieństwo zmrożenia.

Zalety wosku sojowego

  • Wosk sojowy jest całkowicie naturalnym i odnawialnym zasobem
  • Nietoksyczny
  • Spala się czysto
  • Wytwarza znacznie mniej sadzy niż inne woski. Prawidłowo spalony jest praktycznie pozbawiony sadzy
  • Forma płatków, w której pojawiają się woski sojowe, jest łatwiejsza do zmierzenia i pracy niż praca z parafiną
  • Pomaga wspierać amerykańskiego rolnika
  • Łatwiejsze czyszczenie rozlanych świec. Wystarczy użyć mydła i gorącej wody, aby usunąć wosk z dywanów lub tapicerki
  • Dłuższy czas spalania niż w przypadku wosków parafinowych

Cechy produktu 

Temperatura topnienia: 51-54°C
Max. zawartość zapachu: 6%
Barwa: Ivory
Sugerowane użycie: Świece zalane w naczyniach, świece do masażu
Opakowanie: Torebka strunowa
Postać: płatki
Przechowywanie: W chłodnym i suchym miejscu z dala od bezpośredniego źródła ciepła, światła słonecznego oraz wilgoci.
INCI: Hydrogenated Vegetable Oil

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (3)

2 czerwca 2018

Bardzo dobry wosk, udało mi się stworzyć całą gamę świeczek na prezenty dla znajomych :)

26 października 2018

Polecam :)

29 marca 2020

Dzięki za wosk - nie ma co robić w czasie kwarantanny, więc ja robię świeczki xD

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl